Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş

Ek gıdalara nasıl geçebilirim? Geçtikten sonra sütü azaltabilir miyim?

  • Bebeğiniz 6 aylık olduğunda doktorunuza danışarak anne sütü veya devam sütü ile beraber bebeğinizi ek gıda ile tanıştırabilirsiniz. Başlangıçta 1-2 tatlı kaşığı kadar tadımlık olarak verebilirsiniz.
  • Ek gıdalara yoğun olarak başlamanız bebeğinizin anne süt alımını olumsuz etkileyebilir. Yeni başladığınız bir ek gıdayı gündüz saatlerinde 3-4 gün az az deneyin, böylelikle alerjik veya sindirimiyle ilgili bir sorun olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz ek gıdaları ısrarla dışarıya doğru itiyorsa ve yutmuyorsa henüz hazır değildir 7 gün sonra tekrar deneyin. Bebekler ek gıdalara 7. aya kadar alışamayabilirler, bu çok normaldir. Ek gıdalara başlama sırası sebze, meyve eğer alerjik bir durum yoksa yoğurt ve tahıl bazlı muhallebi olabilir. Sebze olarak patates, kabak gibi sebzeler, meyve olarak ise elma, armut gibi meyvelerle başlayabilirsiniz.
  • Ek gıdaları, sadece ara öğünlerde 6. ve 9. aylar arasında 2 küçük bebek kavanozu, 9. ve 12. aylar arasında ise 3 küçük bebek kavanozu kadar verebilirsiniz.

Martin CR et al. Review of Infant Feeding: Key Features of Breast Milk and Infant Formula. Nutrients 2016;8(279):1-11.
Prell C, Koletzko B: Breastfeeding and complementary feeding—recommendations on infant nutrition. Dtsch Arztebl Int 2016; 113: 435–44.
AAP Infant Food and Feeding. https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/HALF-Implementation-Guide/Age-Specific-Content/pages/infant-food-and-feeding.aspx.
https://wicworks.fns.usda.gov/wicworks/Topics/FG/Chapter5_ComplementaryFoods.pdf. Erişim tarihi: Mayıs 2017.
http://www.who.int/features/qa/21/en/