Prematüre bebeklerin büyüyüp geliştikçe yoğun bakım ihtiyaçları azalacaktır. Bu bebeklerin iyileştiğini ve yakında taburcu olabileceğini gösteren bazı belirtiler vardır.
Bu belirtiler şöyle sıralanabilir:
- Bebeğe bağlı olan aletlerin çıkartılması
- İyi bir şekilde emmeye başlaması
- Oda ısısında kendi vücut sıcaklığını koruyabilmesi
- Düzenli kilo alımı
- Makinelere bağlı olmadan kendi kendine nefes alıp verebilmesi, en az 10 gün süreyle solunum durması (apne) olmaması
Çoğu prematüre bebek, bu koşulları 36 gebelik haftasına ulaşınca sağlayabilecektir. Bu sırada, siz ebeveynler bebeğiniz için hazırlıklara başlamalısınız. Öncelikle, bebeğinize evde bakabileceğinize dair özgüveninizin olması şarttır. Bebeğin beslenmesi, altının değiştirilmesi, banyosunun yapılması ve diğer bakım konuları hakkında hastanedeki sağlık personelinden gerekli bilgileri almanız ve bunları uygulayabileceğinize dair güveninizin oluşması gerekir.
Bebeğiniz, evde de bazı ilaçları kullanacak ise, bunların verilmesi ile ilgili bilgileri (şekil, zaman ve miktar) mutlaka öğrenmeli, hatta not defterinize yazmalısınız. Benzer şekilde, eğer anne sütü yerine bebeğinizi mama ile besleyecekseniz, mamayı nasıl ve ne kadar hazırlamanız gerektiğini mutlaka öğrenmelisiniz. Eğer kendinizden emin değilseniz, sağlık personelinden tekrar yardım isteyin lütfen. Diğer yandan, kusma, morarma, ateş gibi acil durumlarda nasıl davranmanız gerektiğini doktorunuza sorunuz. Size en yakın hastane ile doktorunuzun telefon numaralarını öğreniniz. Unutmayın, acil ambulans servisi için telefon numarası 112’dir.
Eve taburcu olmadan önce evinizde bebeğiniz için uygun bir yer ayarlamanız gerekir. Prematüre bebekler, taburcu olsalar bile yine de bakım sırasında bazı noktalara dikkat edilmesi, bebeğin odasının yeterince havalandırılması, oda sıcaklığının 22-25˚C arasında olması gerekir. Evin fazla kalabalık olmaması, fazla ziyaretçi kabul edilmemesi, bebeğe dokunacak kişilerin ellerini mutlaka yıkamaları gerektiği üzerinde durulmalıdır. Bu konularda, kendinizi ve etrafınızı hazırlamanız önemlidir.
Bebeğinize uygun giysiler almanız gerekecektir. Bebeğinizin giysilerinin, başlıklarının tamamen pamuklu olmasına dikkat ediniz. Eğer bebeğiniz biberonla besleniyorsa elinizin altında birkaç adet biberon bulunması yararlı olacaktır.
Bebeğiniz çıkmadan önce doktorlar son kez genel bir muayene yapacaklardır. Bebeğinizin beslenmesi, uykusu, banyosu ve diğer özel sorunları hakkında doktorunuza soru sormaya çekinmeyiniz.
Evde bebeğinizle beraber geçireceğiniz her gün ona daha fazla alışacak, daha fazla benimseyecek ve daha da rahatlayacaksınız. Bebeğinize dokunmaktan, onu tutmaktan çekinmeyin. Unutmayın ki, bebeğiniz kırılacak bir nesne değil, her yenidoğan bebek gibi sevilmeye ve okşanmaya muhtaç bir yavrudur.