Bebeğim çok uyuyor/hiç uyumuyor, ne yapabilirim?
Uyku bebeğinizin beyin gelişimi için çok önemlidir. Prematüre bebekler, doğumdan sonraki ilk günlerde, günün büyük bir kısmını uyku ile geçirirler. Günde ortalama 15-22 saat uyurlar, ki bu da normal bir bebeğin uyku süresinden daha fazladır. 36. haftayı geçtikten sonra ise daha az uyumaya ve daha çok ağlamaya başlarlar. Prematüre bebekler özellikle geceleri sakinleşip uykuya dalmakta zorluk yaşarlar. Düzenli uyku, uyanıklık döngüsü geliştirmeleri haftalar alabilir. Bu ritmi oluşturabilmeleri için onlara yardımcı olabilirsiniz. Oyun ve uyaranları geceden çok gündüz saatlerinde vermeye çalışın. Banyo, beslenme ve ardından hikaye okuma gibi uyku öncesi rutini oluşturun. Hastanede yatarken ışığa, sese alışmış ve bu şekilde sakinleşen bazı bebekler gece lambası ve yumuşak bir müzikle rahatlayabilir. Bebeğin kolları ve ayakları kıvrık, elleri bir araya gelmiş şekilde tülbent gibi ince bir kumaşla sarılması anne karnını hatırlatarak kendisini güvende hissetmesini sağlayabilir. Bebeğinizi sararken kalça eklemine zarar vereceğinden bacakların düz tutulmamasına dikkat ediniz.
Bazı bebeklerde ise gece bebeğinizi uyutacağınız zaman, ışıkları söndürmeniz ve çevredeki sesleri azaltmanız (televizyon, müzik seti, konuşma vb.) faydalı olabilir. Gece bebeğinizi besleyeceğiniz veya altını değiştireceğiniz zaman, ışıkların hepsini açmayın. Görebileceğiniz kadar hafif bir ışık yeterli olur. Aşırı ağladığı ve uykuya dalamadığı durumlarda bebeğinizi sallamayı, gezdirmeyi veya banyo yaptırmayı deneyebilirsiniz. Eğer bebeğiniz huzursuzsa, orada olduğunuzu hissettirmek için hafifçe okşayabilirsiniz. Eğer yatağınızın yanında bir beşik varsa bu daha kolay olacaktır. Ya da gece ışığı açık bırakmayı deneyebilirsiniz. Bebeğinize kendisini avutmayı denemesi için zaman veriniz. Çoğu bebek uyumadan önce kısa bir süre ağlayabilir. Eğer bebeğiniz kendini avutmaya çalışıyorsa onu hemen yataktan alıp rahatsız etmemeniz bebeğiniz için daha iyi olacaktır. Bebeğinizin uykuya dalmadan önce ne yapmayı sevdiğine dikkat edin, kısa zaman içinde onun verdiği ipuçlarını yakalamayı öğreneceksiniz.
Bebeğim için en uygun uyku pozisyonu hangisidir?
Bebekler gözlem altında olmadıkları zaman sadece sırtüstü yatırılmalıdır. Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS) riski, yüzüstü ve yan yatanlarda daha fazla olduğundan bu durum çok önemlidir. Ayrıca ABÖS riskini azaltmak için yatak sert, çarşaf gergin olmalıdır. Yatak içinde oyuncak, battaniye, giysi vb. olmamalı, örtü kullanılacaksa göğüs hizasını geçmemeli, yastık kullanılmamalı, kundaklanmamalıdır. Giysileri rahat olmalı, tek parça giysi tercih edilmelidir. Yoğun bakımda izlenen prematüre bebekler çoğunlukla yüzüstü yatmaya alışmış olabilirler. Bu onların sırtüstü yatmayı öğrenmelerinin zaman alabileceği anlamına gelir. Bebeklerin çoğu yoğun bakım ekibi tarafından üniteden taburcu edilmeden 2 hafta öncesinden başlayarak sırt üstü yatış pozisyonuyla tanıştırılacaktır. Sürekli sırtüstü pozisyonda yatmak bebeğinizin kafasının arka kısmını düzleştirebilir (pozisyonel plagiosefali). Bunu önlemek için bebek uyanıkken ve gözlem altındayken yüzüstü bırakılabilir, haftalık başın sağ-sol değişimi yapılabilir.
Bebeğim benimle aynı yatakta uyuyabilir mi?
Bundan mümkün olduğunca kaçınmalısınız. İlk 6 ay için bebeğinizin uyuyabileceği en güvenli yer sizin odanızda yer alan bir bebek yatağıdır. Eğer bebeğinizi avutmak ya da beslemek için yatağınıza alırsanız uykuya dalmamak için çok dikkatli olmalısınız. Bebeğinizin yataktan düşmeyeceğine emin olmalı, fazla ısınmasına yol açabilecek erişkin örtü ve yorganları değil, hafif battaniyeler kullanmalı ve bebeğinizi yataktaki yastıklardan uzağa yatırmalısınız.