- Yeni doğan ve erken süt çocukluğunda, bebekte herhangi bir huzursuzluk yoksa 3-4 gün kaka yapmaması gayet normaldir. Bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorsa anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Eğer kabızlık 3 günden daha fazla devam ediyorsa ve bebekte huzursuzluk varsa mutlaka doktorunuza başvurun.
- Bebeğiniz devam sütü ile besleniyorsa , sütü doğru hazırlamaya dikkat etmelisiniz. Her 30 ml suya 1 ölçek olan standart hazırlama şeklini değiştirmeyin. 6.aydan sonra devam sütüne günde 2 kez 1’er çay kaşığı sızma zeytinyağı ilave edebilirsiniz.
- Ayrıca bebeğinizin karnına nazikçe masaj yapmak veya ılık bir banyo yaptırmak da onu rahatlatabilir.
- Ek gıdalara başlangıç döneminde de bebeğinizin kabızlık şikayetleri olabilir. Başlangıçta fazla sayıda çeşit yedirmek bebeğinizin sindirim sistemini zorlayabilir. Ek gıdalara, azar azar başlamalısınız.
- Muz, şeftali, pirinç, patates, havuç gibi gıdalar ve demir damlaları bazı bebeklerde kabızlık yapabilir. Bebeğinizin daha yumuşak dışkılamasına yardımcı olan gıdaları ise, tahıllardan özellikle yulaf, meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik , kabak olarak sayabiliriz.
Benninga MA et al. Childhood Functional Gastrointestinal Disorders: Neonate/Toddler. Gastroenterology 2016;150(6):1443-1442.
Tabbers MM et al. Evaluation and Treatment of Functional Constipation in Infants and Children: Evidence-Based Recommendations From ESPGHAN and NASPGHAN. JPGN 2014;58: 258–274.
http://www.tphd.org.tr/files/TPHDKitap.pdf
Bottle feeding. Patient Information Sheet. http://gestor.camfic.cat/Uploads/ITEM_709_EBLOG_1756.pdf
Gibas-Dorna M et al. Functional constipation in children – evaluation and management. Prz Gastroenterol 2014; 9 (4): 194–199.